EPI Company kondigt overnames, extra aandeelhouders en de aankomende lancering van een nieuwe instant betaaloplossing aan

April 25, 2023
EPI Company kondigt overnames, extra aandeelhouders en de aankomende lancering van een nieuwe instant betaaloplossing aan

Brussel, 25 April, 2023

Het European Payments Initiative (EPI) – dat bouwt aan een unieke in Europa ontwikkelde instant betaaloplossing – verwelkomt vier extra aandeelhouders en kondigt twee overnames aan. Vandaag bevestigt EPI de geplande overnames van de Nederlandse betaaloplossing iDEAL en de aanbieder van betaaloplossingen Payconiq International (PQI). EPI, iDEAL en PQI bundelen hiermee hun krachten om de visie van EPI te realiseren: het bouwen van een innovatieve betaaloplossing op basis van een nieuw en uniform betaalplatform voor Europa.

EPI is van plan om de toonaangevende Nederlandse betaalmethode iDEAL en de in Luxemburg gevestigde leverancier van betaaloplossingen Payconiq International (PQI) over te nemen. PQI bedient momenteel iDEAL, Bancontact Payconiq Company in België en Payconiq in Luxemburg. Een akkoord is bereikt met de aandeelhouders van Currence iDEAL en Payconiq International, onder voorbehoud van goedkeuring door de bevoegde nationale en Europese autoriteiten.

Door hun expertise over de afgelopen twee jaar te bundelen, hebben de huidige aandeelhouders van EPI; BFCM, BNP Paribas, BPCE, Crédit Agricole, Deutsche Bank, DSGV, ING, KBC, La Banqu Postale, Nexi, Société Générale en Worldline – hun vastberadenheid en ambitie om de oplossing te bouwen die de betalingssoevereiniteit van Europa zal waarborgen. Ze verwelkomen vier nieuwe aandeelhouders: Belfius en DZ Bank, die eind 2022 toetraden, en ABN Amro en Rabobank, nog twee grote Nederlandse banken die nu aan boord komen naast de bestaande Nederlandse aandeelhouder ING.

Martina Weimert, CEO van EPI: “EPI is verheugd om Currence iDEAL en PQI te verwelkomen. Samen zullen we onze krachten bundelen om de visie van EPI te realiseren: een innovatieve betaaloplossing op basis van het uniforme instant-betalingsschema- en platform voor Europa. EPI zal gebruikmaken van de sterke operationele ervaring, knowhow en lokale marktkennis van iDEAL en PQI. We ontwikkelen een nieuw, schaalbaar platform om zo maximaal te voldoen aan de moderne en evoluerende betalingsbehoeften van Europese consumenten en handelaren.”

Ontwikkeld voor Europa door leiders in de Europese betalingsindustrie

EPI wordt ontwikkeld voor Europa door leiders in de Europese betalingsindustrie en maakt gebruik van de directe rekening-naar-rekening-betaalfunctionaliteit die breed beschikbaar is in Europa. Europese banken en aanbieders van betaaldiensten kunnen dankzij EPI hun krachten bundelen, wat leidt tot meer toegevoegde waarde voor zowel gebruikers als ondernemers en een hogere efficiëntie door directe en onmiddellijke betalingen tussen bankrekeningen.

EPI positioneert zich als het gemeenschappelijke oplossings- en innovatieplatform van het Europese betalingsecosysteem. Het is de basis voor de uitvoering van de pan-Europese strategie van de Europese Commissie en de Europese Centale Bank/Eurosysteem voor retailbetalingen en een verdere katalysator voor Europa’s positie als wereldleider op het gebied van betalingsinnovaties.

Daniel van Delft, CEO van Currence iDEAL: “De overname van Currence iDEAL door EPI markeert het begin van een nieuw internationaal avontuur. Op korte termijn blijven we ons richten op de reeds geplande uitrol van het vernieuwde iDEAL en haar toegevoegde waarde diensten om het gebruik van iDEAL voor consumenten en webshops te verbeteren. Voor de lange termijn kijken we ernaar uit om met onze partners samen te werken om de sterkst mogelijke basis te realiseren voor dit echt Europese betalingssysteem.

Guido Vermeent, CEO van Payconiq International: “Payconiq is verheugd om haar missie versneld te realiseren om zo bij te dragen tot een innovatieve betaaloplossing voor consumenten en bedrijven in heel Europa met EPI. Deze overgang is een bewijs van het harde werk van het Payconiq-team en de voortdurende steun van onze toegewijde aandeelhouders in de afgelopen jaren en het succes van onze geavanceerde betalingstechnologie en -mogelijkheden. We kijken ernaar uit om met het EPI-team samen te werken.

Een alles-in-één oplossing voor digitale portemonnees

De aandeelhouders van EPI zijn verenigd in hun missie om meer waarde te creëren voor Europese consumenten en handelaren door nauwer samen te werken. Het EPI aanbod wordt een veelzijdige oplossing voor een digitale wallet en directe betaling, van rekening naar rekening, onder één Europees merk.

De planning van het bedrijf is ambitieus en zet in op een uitgebreide reeks diensten. In een eerste fase maakt EPI betalingen van ‘persoon-tot-persoon’ (P2P) en van ‘persoon-tot-professional’ (P2Pro) mogelijk, waarna de dienstverlening zal worden uitgebreid met online en mobiel betalen, om op termijn point-of-sale betalingen te faciliteren. EPI wil diverse soorten transacties mogelijk maken, waaronder eenmalige betalingen, abonnementen, betalen in termijnen, betalingen bij levering en reserveringen. Aanvullende diensten met toegevoegde waarde zullen in de loop van de tijd toegevoegd worden, zoals verantwoorde ‘Buy Now, Pay Later’ (BPNL: Koop nu, betaal later), digitale identiteitsfunctionaliteit en spaar- en loyaliteitsprogramma’s.

De lancering van de digitale portemonnee met P2P-functionaliteit is eind dit jaar gepland voor de eerste gebruikers (in een piloot fase) in Frankrijk en Duitsland. Een bredere marktintroductie in België, Frankrijk en Duitsland zal begin 2024 plaatsvinden. Deze drie regio’s vertegenwoordigen samen meer dan de helft van de niet-contante betalingen in het eurogebied. Uitbreiding naar andere Europese landen volgt in een later stadium.

EPI Company werkt actief samen met haar leden om de oplossing te ontwikkelen en de implementatie en uitrol voor te bereiden.

In Nederland gebruikt iDEAL PQI als technologieleverancier voor het “Nieuwe iDEAL”. De overnames hebben geen directe gevolgen voor de Nederlandse consument en iDEAL-accepterende handelaars. Zij kunnen iDEAL blijven gebruiken zoals ze gewend waren. Het nieuwe iDEAL wordt opgeleverd zoals gepland en verkopers worden aangemoedigd om over te stappen naar deze nieuwe iDEAL dienstverlening ter voorbereiding op de toekomstige EPI-integratie.

Press contact:

media@epicompany.eu; Phone +32 472 33 02 16

Available upon request:

· Pictures of CEO, Martina Weimert and Chairman of the Board, Dr. Joachim Schmalzl

· Corporate presentation

· Interviews with EPI Company CEO