EPI voert met succes eerste instantoverschrijvingen in Europa uit met wero tussen klanten van Banque Populaire en Caisse d’Epargne (Groupe BPCE) in Frankrijk en Sparkasse Elbe-Elster Bank in Duitsland 

December 14, 2023
EPI voert met succes eerste instantoverschrijvingen in Europa uit met wero tussen klanten van Banque Populaire en Caisse d’Epargne (Groupe BPCE) in Frankrijk en Sparkasse Elbe-Elster Bank in Duitsland 

Het European Payments Initiative (EPI) heeft met succes de eerste instantoverschrijvingen uitgevoerd met ‘wero’, de nieuwe instantbetalingsoplossing van EPI die toelaat om account-to-account-betalingen uit te voeren. Deze belangrijke mijlpaal werd vandaag bereikt tijdens een test tussen klanten van Sparkasse Elbe-Elster in Duitsland en Banque Populaire en Caisse d’Epargne (Groupe BPCE) in Frankrijk. 

De eerste transactie, ten bedrage van 10 euro, werd vandaag overgeschreven van een Duitse rekening naar een Franse rekening via de nieuwe, gebruiksvriendelijke betalingsoplossing. De geavanceerde betalingstechnologie van de gespecialiseerde teams bij beide banken zorgde ervoor dat de overschrijving onmiddellijk kon worden verwerkt. Gedurende de dag werden verschillende andere instanttransacties uitgevoerd, waarbij verschillende bedragen in euro vlekkeloos werden overgeschreven tussen de desbetreffende rekeningen. 

Deze succesvolle demonstratie laat de vooruitgang zien die EPI heeft geboekt in de ontwikkeling van haar account-to-account-betalingsoplossing op basis van de SCT Inst betaalservice en een digitale portefeuille. Alle betrokken teams gaven blijk van hun toewijding en zijn erg enthousiast om mee te werken aan deze première voor Europa. EPI is dan ook van plan om het gebruik van wero volgend jaar uit te breiden naar de eerste testgebruikers bij de aangesloten banken in België, Frankrijk en Duitsland. 

“Vandaag bereikten we een belangrijke mijlpaal voor EPI en het Europese betalingslandschap in het algemeen. De succesvolle uitvoering van de eerste instantoverschrijvingen van rekening naar rekening met onze wero-betalingsoplossing laat zien dat we in staat zijn om innovatie te leveren aan consumenten en winkeliers in Europa. Ik bedank de toegewijde teams voor hun onvermoeibare inzet voor deze prestatie. We hebben nu de eerste concrete stappen gezet in onze missie om allerlei soorten betalingstoepassingen en bijhorende diensten op de markt te brengen en zo de manier waarop Europa betaalt, te veranderen”, zegt Martina Weimert, CEO van EPI. 

“Groupe BPCE, een van de oprichters van EPI, is verheugd om samen met DGSV een actieve rol te hebben gespeeld in deze belangrijke mijlpaal voor EPI. Als fervente voorstanders van een eengemaakte oplossing voor instantbetalingen in Europa, was onze bijdrage aan de totstandkoming van de eerste transacties voor ons vanzelfsprekend. Het illustreert ook onze ambitie om wero te integreren in de apps voor mobiel bankieren van zowel Banque Populaire en Caisse d’Epargne en zo onze klanten steeds meer toegevoegde waarde te kunnen bieden”, legt Yves Tyrode, Algemeen Directeur Digital & Payments bij Groupe BPCE, uit. 

“De succesvolle afronding van de eerste account-to-account-transactie met wero is een belangrijke technologische mijlpaal voor de Europese onafhankelijkheid inzake betalingen. Met deze baanbrekende prestatie tonen we ons engagement om het betalingslandschap in Europa te transformeren en een veilige, efficiënte en volledig geïntegreerde betalingsoplossing te bieden voor Europese banken, klanten en handelaars”, vervolgt Joachim Schmalzl, Algemeen Directeur bij DSGV en voorzitter van de Raad van Bestuur van EPI. 

De integratie van wero in de applicaties van de banken die lid zijn van EPI is voorzien. Daarnaast zal wero ook beschikbaar zijn als alleenstaande mobiele app, zowel voor Android als iOS. EPI is volop bezig met de voorbereiding van de lancering van wero in België, Frankrijk en Duitsland in 2024, waarna ook Nederland en andere landen zullen volgen. 

Over EPI:  

Het European Payments Initiative (EPI) is een initiatief ondersteund door 16 Europese banken en betaalproviders om progressief een betalingsoplossing op maat van Europa te ontwikkelen. EPI maakt gebruik van de infrastructuur voor account-to-account-betalingen die in Europa beschikbaar is om de efficiëntie van het Europese betalingsverkeer te verbeteren en komaf te maken met tussenpersonen in de betalingsstroom. EPI wil een nieuwe generatie van betalingen mogelijk maken voor consumenten en winkeliers in Europa, voor alle soorten retailtransacties en aan de hand van één portefeuille. EPI zal in eerste instantie person-to-person (P2P) en person-to-professional (P2Pro) betalingen ondersteunen, gevolgd door online en mobiele winkelbetalingen en ten slotte ook point-of-sale winkelbetalingen – steeds in combinatie met aantrekkelijke diensten met toegevoegde waarde.  

Over Groupe BPCE: 

Groupe BPCE is de op één na grootste bankgroep in Frankrijk. Met 100.000 medewerkers bedient de groep wereldwijd 35 miljoen klanten – particulieren, professionelen, bedrijven, investeerders en lokale overheden. De groep is actief op het gebied van retailbanking en verzekeringen in Frankrijk via zijn twee grote netwerken, Banque Populaire en Caisse d’Epargne, samen met Banque Palatine en Oney. Daarnaast is de groep wereldwijd actief met de diensten op het gebied van vermogensbeheer van Natixis Investment Managers en expertise op het vlak van wholesalebankieren van Natixis Corporate & Investment Banking. De financiële kracht van de Groep wordt erkend door vier kredietbeoordelaars met de volgende senior preferente LT-ratings: Moody’s (A1, stabiele vooruitzichten), Standard & Poor’s (A, stabiele vooruitzichten), Fitch (A+, stabiele vooruitzichten) en R&I (A+, stabiele vooruitzichten). 

Over DSGV:  

Het Deutscher Sparkassen- und Giroverband (Duitse Spaarbankenvereniging, DSGV) is de overkoepelende organisatie van de Sparkassen-Finanzgruppe. Het wordt gefinancierd door de regionale spaarbankenverenigingen samen met de Landesbanken. Het vertegenwoordigt de belangen van de Sparkassen-Finanzgruppe op het gebied van bankbeleid, regelgeving en andere kwesties met betrekking tot het bankwezen op nationaal en internationaal niveau. Het organiseert ook de besluitvorming en bepaalt de strategische richting binnen de Groep, in samenwerking met de regionale verenigingen en andere instellingen van de Groep.