EPI rondt overname van iDEAL en Payconiq International af 

October 31, 2023
EPI rondt overname van iDEAL en Payconiq International af 

Brussel, 31 Oktober 2023 – European Payments Initiative (EPI) is verheugd te melden dat de eerder aangekondigde overnames van de Nederlandse betaaloplossing iDEAL en de Luxemburgse technologieleverancier Payconiq International met succes zijn afgerond. 

EPI is verheugd te mogen bevestigen dat na de positieve conclusie van alle nodige relevante wettelijke goedkeuringsprocessen, de overnames van respectievelijk Currence iDEAL B.V. en Payconiq International S.A. door EPI voltooid zijn. Deze stap betekent een belangrijke mijlpaal voor de strategie van EPI om een ​​uniform systeem en platform voor onmiddellijke betaling voor Europa te leveren. Het voltooien van deze overnames onderstreept de ambitie van EPI om een toonaangevende speler te worden in het Europese betaallandschap. 

Het onderstreept ook de inzet van EPI om Europa te voorzien van een innovatieve, veilige en directe digitale betalingsoplossing. Door de aansluiting van deze twee diensten is EPI in staat om de implementatie van een alomvattende betaaloplossing voor te bereiden in België, Frankrijk, Duitsland, gevolgd door Nederland – landen die samen meer dan de helft van alle non-cash betalingen in het eurogebied vertegenwoordigen, alvorens uit breiden naar andere Europese landen. 
 

iDEAL en Payconiq fungeren als strategische assets in de missie om onder één uniform merk in Europese landen de digital wallet en een account-naar-account betaaloplossing te lanceren. EPI heeft onlangs aangekondigd dat zijn digitale portemonnee, genaamd Wero, de manier waarop mensen betalen zal herdefiniëren. 

Persoonlijk wil ik mijn dank uitspreken aan alle betrokken partijen bij deze belangrijke transacties. Ik bedank onze aandeelhouders voor hun voortdurende vertrouwen in de visie en missie van EPI, evenals toezichthouders voor hun zorgvuldige beoordeling. Bovendien wil ik de medewerkers van iDEAL en Payconiq International die zich bij de EPI-familie zullen voegen van harte welkom heten. Ik geloof dat hun expertise en ervaring zeer waardevol zullen zijn voor het succes van EPI en de betaaloplossing Wero ” zegt Martina Weimert, CEO van EPI. 
 
EPI verzekert de operationele continuïteit van iDEAL en Payconiq International. Ondernemers en consumenten in Nederland, België en Luxemburg mogen rekenen op volledige beschikbaarheid van de betaaldiensten. 

In België zal Payconiq International haar technologie blijven leveren aan de binnenlandse betaaloplossing ‘Payconiq by Bancontact’, eigendom van het Belgische bedrijf Bancontact Payconiq Company die het exclusieve gebruik van het merk Payconiq in België behoudt.  EPI is ook verheugd aan te kondigen dat de eerste consumenten in België volgend jaar toegang zullen hebben tot de eerste functionaliteit van Wero voor ‘persoon naar persoon’ betalingen. 

Tot slot willen we alle betrokkenen heel hartelijk bedanken. We kijken ernaar uit om samen met onze aandeelhouders en leden aan dit nieuwe hoofdstuk te beginnen. 

Financiële informatie over de overnames wordt niet bekendgemaakt. 

 
Over EPI: 
Het European Payments Initiative (EPI) is een initiatief gesteund door 16 Europese banken en financiële dienstverleners om een betalingsoplossing op maat voor Europa te ontwikkelen. EPI maakt gebruik van de directe account-naar-account betalingsinfrastructuur die beschikbaar is in Europa om efficiëntie te verbeteren en tussenpersonen in de betalingsstroom te verwijderen. Het streeft ernaar de betalingen van de volgende generatie mogelijk te maken voor consumenten en ondernemers in Europa, voor alle soorten retailtransacties. EPI zal aanvankelijk persoonlijke betalingen (P2P) en betalingen aan professionals (P2Pro) ondersteunen, gevolgd door betalingen voor online en mobiel winkelen en vervolgens betalingen aan de kassa.